Zierikzee

Zierikzee

Jaap Roskam, geboren en getogen in Zierikzee en webmaster van zierikzee-monumentenstad.nl, vertelt over zijn top 3 van mooie plekjes.

Renesse

Renesse

Heeft Renesse nog een introductie nodig? Misschien wel, want het dorp is tegenwoordig vooral een gezellig familievakantiedorp.

Burgh-Haamstede

Burgh-Haamstede

Al in de steentijd, zo’n 4.500 jaar geleden, woonden er mensen waar nu Burgh-Haamstede ligt. Het hoger gelegen duingebied is nog steeds prachtig.

Bruinisse

Bruinisse

Het mosseldorp van Schouwen-Duiveland is vooral bekend om zijn drukbezochte Visserijdagen in juli. Maar Bruinisse heeft meer te bieden.

Nieuwerkerk

Nieuwerkerk

Nieuwerkerk is een levendig dorp met winkels, supermarkten en zelfs een eigen zwembad. Het is ook een dorp met relatief veel geschenkwoningen.

Oosterland

Oosterland

’t Kroaiedurp is de bijnaam. In het wapen van Johan Cau, echtgenoot van ambachtsvrouwe en weldoenster Susanna Maria Loncque, komen namelijk drie kraaien voor.

Brouwershaven

Brouwershaven

Brouwershaven is de geboorteplaats van staatsman en dichter Jacob Cats, ja die van het Haagse Catshuis. De monumentale kerk is zeer groot voor deze smalstad.

Scharendijke

Scharendijke

Duikers, zeilers en andere watersporters zorgen voor een grote levendigheid in dit vakantiedorp. Vooral voor duikers is Scharendijke een perfecte uitvalsbasis.

Kerkwerve

Kerkwerve

Kerkwerve is een van de oudste parochies van Schouwen-Duiveland. Het dorp ligt in de Platte van Schouwen, een lage polder met schrale grond.

Dreischor

Dreischor

Op de derde zaterdag van augustus is het Vlasdag in Dreischor. Museum Goemanszorg, aan de rand van dit mooiste Zeeuwse ringdorp, besteedt er permanent aandacht aan.

Noordgouwe

Noordgouwe

In en rond Noordgouwe, ook al zo’n mooi Zeeuws ringdorpje, bouwden notabelen uit Zierikzee hun buitenplaatsen. Heerlijke oorden om de stadse stank te ontvluchten.

Zonnemaire

Zonnemaire

In Zonnemaire staat de buste van natuurkundige Pieter Zeeman. Hij ontving in 1902, samen met Herman Lorentz, de Nobelprijs voor natuurkunde.

Ouwerkerk

Ouwerkerk

Ouwerkerk is aan drie zijden omgeven door een fraai krekengebied. De oorsprong van dit gebied is minder fraai. De kreken ontstonden tijdens de watersnoodramp van 1953.

Sirjansland

Sirjansland

Sirjansland dankt zijn naam aan Jan van Beaumont: het land des heer (sire) Jan. Overstromingen vormen de rode draad in de dorpshistorie.

Noordwelle

Noordwelle

Noordwelle, ook bekend als (trek)paardendorp, heeft een hechte gemeenschap. Zo voeren de dorpsbewoners zelf het beheer en onderhoud van het dorpshuis uit.

Serooskerke

Serooskerke

Met de S van Schouwen achter zijn naam onderscheidt dit kleinste dorp (270 inwoners, juli 2019) zich van de grotere naamgenoot op Walcheren (W).