Qualitycoast Award

Qualitycoast Award

Sinds 2008 doet Schouwen-Duiveland mee aan het QualityCoast-programma, een initiatief van de Europese Unie om Europese kustgemeenten duurzamer en milieuvriendelijker te maken. De gemeente is hiervoor onderscheiden met het hoogste – platina – niveau.

Blauwe vlag

Blauwe vlag

Elk jaar beoordeelt de organisatie van de Blauwe Vlag de stranden en jachthavens in ruim 30 landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw-Zeeland, Canada en het Caribische gebied. De internationale milieuonderscheiding oordeelt of de deelnemende stranden en jachthavens aantoonbaar schoon en veilig zijn.

In mei 2021 mocht Schouwen-Duiveland Blauwe Vlaggen hijsen op de stranden bij de overgangen Rotonde Westenschouwen, het Vuurtorenpad Nieuw-Haamstede, Wilhelminahoeve en Jan van Renesseweg in Renesse en Brouwersdam-Scharendijke. Ook de jachthavens van Bruinisse, Brouwershaven, Den Osse, Marina Port Zélande en Zierikzee mochten de Blauwe Vlag hijsen.

Green Destinations Certified

Green Destinations Certified

Eind 2018 kreeg Schouwen-Duiveland als eerste bestemming wereldwijd, de onderscheiding Green Destinations Certified. De criteria en indicatoren zijn vergelijkbaar met de standaard voor duurzame bestemmingen van het VN-orgaan Global Sustainable Tourism Council (GSTC).

Green key

Green key

Green Key is het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiesector. Ondernemingen met die de Green Key voeren, laten zien actief bezig te zijn met duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, milieu en de natuur in hun omgeving. Deze bedrijven zetten op dit vlak meer stappen dan de wet- en regelgeving voorschrijft. Er doen ruim 2000 bedrijven in 20 landen mee aan Green Key.

Ook op Schouwen-Duiveland hebben bedrijven het certificaat ontvangen:

  • Caravanpark Grevelingenpolder
  • Hotel-Pension Zoom-Oord
  • Molecaten Park Wijde Blick
  • Fletcher Duinhotel Burgh-Haamstede
  • Fletcher landgoedhotel Renesse
  • Landal Port Greve
  • Landal Resort Haamstede
  • Landal Villapark Livingstone
  • Landal Résidence ’t Hof van Haamstede
  • Landal Duinpark ’t Hof van Haamstede.
ITB Earth 2020 Award

ITB Earth 2020 Award

In maart 2020 kregen Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee en Westvoorne als Dutch QualityCoast Delta de ITB Earth 2020 Award toegekend.

Deze prijs geldt als wereldwijde erkenning voor het tonen van leiderschap op het gebied van duurzaamheid, de strijd tegen klimaatverandering en aantasting van de natuur.

Best of Nature 2019

Best of Nature 2019

In maart 2019 mocht Schouwen-Duiveland samen met Goeree-Overflakkee, Westvoorne en Veere, opnieuw als Dutch QualityCoast Delta een duurzaamheidsprijs in ontvangst nemen. Dit keer was het de eerste prijs voor duurzaamste natuurgebied die tijdens de Internationale Toerismebeurs in Berlijn werd uitgereikt. De jury was onder de indruk van de ongerepte natuur, brede stranden en de fraaie, afwisselende natuur die het land achter de kust kenmerkt. Je kunt in de zuidwestelijke delta onder meer Europese zeearenden, sterns, bevers, zeehonden en flamingo’s spotten. De vier gemeenten investeren op duurzame wijze in de kwaliteit van de natuur om de zuidwestelijke delta robuust te houden en tegelijkertijd aantrekkelijk te maken voor toerisme.

Best of Seaside 2018

Best of Seaside 2018

In maart 2018 werd het duurzame karakter van Schouwen-Duiveland bevestigd toen Green Destinations de Deltakust uitriep tot nummer 1 in de Top 100 van duurzame bestemmingen ter wereld. Behalve Schouwen-Duiveland omvat de Dutch QualityCoast Delta ook Veere, Goeree-Overflakkee en Westvoorne. De Nederlandse delta kenmerkt zich volgens de jury door uitzonderlijke natuurgebieden, waar zeehonden, bruinvissen, herten, flamingo’s en andere bijzondere vogels te vinden zijn. Het gebied staat bekend om hun bijzonder schone zwemwater en blinkt uit in duurzaamheid.