Simeon Tienpont

De plaats van afspraak is op de West Havendijk bij de jachthaven, waar de watersportvereniging Zierikzee haar domicilie heeft gekozen. Wethouder Ad Verseput schudt op deze regenachtige ochtend de hand van een man die de kracht van een topsporter uitstraalt, Simeon Tienpont.

Hij is vanuit Italië een weekje in Nederland. Te gast bij zijn ouders, in het buitengebied van Ouwerkerk, op woonboerderij De Goede Ree. Een centraal punt in het netwerk van menroutes voor paarden. Waar ooit de grootouders van Simeon neerstreken, die nu in het dorp Ouwerkerk wonen.

De ontmoeting bij het Havenkanaal in Zierikzee is niet toevallig, het is de plaats waar het ooit begon voor deze wereldzeiler. In een Optimist, de jeugdzeilboot waarmee Tienpont als 6-jarige het water op ging.

Het is er nu nog rustig, in tegenstelling tot de zomermaanden. De jachthaven telt ruim 100 ligplaatsen. Een eindje verderop, in de gemeentehaven kunnen nog 170 boten een plekje krijgen. De drukste passantenhaven van Zeeland. In de zomer oogt het als een ware armada van internationale allure in de haven.
Met een knipoog naar de link met Spanje, waar de vrouw van Simeon Tienpont vandaan komt. De Zeeuwse en Spaanse invloed komen samen in zijn relatie. Hij vindt dat Zeeland en Zierikzee veel Spaanse kenmerken hebben en deze bewering is historisch verantwoord. De Spaanse veldheer Cristóbal de Mondragón was betrokken bij de belegering van vestingstad Zierikzee, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog.

Het is ook nog de dag, voorafgaande aan de opening van het kreeftenseizoen, de laatste donderdag van maart. De Oosterscheldekreeft is een bijzonder en uniek ‘product’ uit de Oosterschelde. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat door de afwijkende DNA-structuur ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld, de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak heeft. Een gevolg van een survival of the fittest, volgens de kenners.

DNA

Het past in het plaatje van Simeon Tienpont, de man die al jaren de meest woeste zeeën weet te bedwingen. Zijn zeil-DNA is gevormd, hier in het Havenkanaal in Zierikzee. Het kanaal waar, in zijn toenmalige beleving, geen einde aan leek te komen.
Maar ter hoogte van het havenhoofd lonkt de Oosterschelde, het watersportgebied bij uitstek. In de familie Tienpont krijgt hij lessen van het zeilen met de paplepel ingegoten, maar niet nadat hij zijn zwemdiploma op zak had. Bij zijn vader en leermeester, voer hij al op jonge leeftijd mee in zeilwedstrijden.

Het vele zeilen maakte de familieband sterk. Ook zijn broer en zus hadden hun plekje aan boord.
“Met elkaar op avontuur, je kunt de boot niet af, bent van elkaar afhankelijk, dicht bij elkaar, maakt samen dingen mee. Daardoor word je close”. Het Grevelingenmeer en de Oosterschelde waren de thuiswateren die toen overwonnen werden.
Simeon Tienpont heeft zich zelf in dat opzicht al meerdere malen overtroffen. In 2013 won hij de Conny van Rietschoten Trofee voor ‘Zeiler van het jaar’. Dit is de belangrijkste zeilprijs van Nederland en wordt elk jaar uitgereikt aan één of meer personen die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd in de zeilsport.

Simeon Tienpont droomde vroeger al over deelname aan (de voorloper van) de Volvo Ocean Race, de Whitbread. Het ultieme podium voor wedstrijdzeilers. “De Oosterschelde was en is een goede leerschool. Moeilijk water met veel getij. Een bijzonder gebied met lastige stukjes om te varen”. Het omgaan met zandbanken is uniek, varen tot op de zandbank en dan pas overstag gaan. Buitenlanders vinden dit bijzonder. Het is een eldorado voor zeilers.
Simeon deed dan ook 15 edities van de Deltaweek, het grootste internationale zeilspektakel van Zuid-West-Nederland. Met de Veronicarace als parel op de Deltaweek, waarbij buitengaats de Veronica moest worden gerond. Het schip van de gelijknamige piratenzender lag in de jaren zeventig nog voor de kust van Noordwijk.

DROOM

Toch was het niet zijn droom om professioneel zeiler te worden. “Ik zeilde altijd al op zee, maar ik had niet de ambitie om professional te worden.” Hij volgde eerst de studie scheepsbouwkunde en begon toen aan zijn studie economie. Tijdens die studie voer hij de Volvo Ocean Race in 2005/2006.
Daarna ging het snel met zijn carrière als zeiler en in 2010 zeilde hij voor de eerste keer mee in de America’s Cup, die zijn team won. Deze Cup, waarbij team Oracle Team USA met Simeon Tienpont won, is het oudste sportevenement ter wereld. Toch kreeg de zeilwedstrijd tot voor kort maar weinig media-aandacht in Nederland omdat er relatief weinig Nederlanders meevaren.
De America’s Cup is genoemd naar de eerste winnaar van de race, het jacht America van The New York Yacht Club, dus niet naar de Verenigde Staten.

Het team verzorgde, in de langste finale van de America’s Cup ooit, dat wat sportjournalisten ‘de sportcomeback van het jaar’ noemen. Met 8-1 achterstand vocht het team zich terug om in een zinderende finale de winst op Nieuw Zeeland te pakken. Simeon Tienpont schrijft hiermee, als internationale professionele zeiler de grootste zeilprijs ter wereld op zijn naam.
Daarmee is Tienpont één van de weinige zeilers die de Cup weet te winnen tijdens de eerste deelname. Hij blijft bij het team en zeilt in 2013 als boatcaptain opnieuw mee in de spectaculaire catamaranwedstrijd. Het team prolongeert de titel, waarmee Tienpont ook de zeldzame prestatie levert om de America’s Cup twee keer op rij te winnen.

Kapseizende catamarans. Zeilers met valhelmen, stuiterend op de witte schuimkoppen van San Francisco Bay. Foto’s in de Amerikaanse kranten, filmpjes in de journaals. „Er voltrekt zich een revolutie in het zeilen”, zegt Simeon, in de miljoenenindustrie die America’s Cup heet, ’s werelds oudste en meest begeerde zeiltrofee. Door de recente bouw van de spectaculaire catamarans met hun enorme vleugelzeilen zal het zeilen nooit meer hetzelfde zijn, beloven de deelnemers. „We zijn van tractoren in racewagens gestapt”, zegt Tienpont. In deze wedstrijd worden snelheden bereikt van 80 kilometer per uur.

DRIEMAAL IS SCHEEPSRECHT

Tienpont is inmiddels actief bij het Italiaanse America’s Cup-syndicaat Luna Rossa. Hij wil de Cup dolgraag drie keer achtereen winnen en met Luna Rossa is de kans groot dat dat kan lukken
met dank aan sponsor Prada. “Een soort van Godfather familie waarbij het hoofd van het gezin letterlijk vlees komt snijden bij het team. Echt een Italiaanse familie”.
Met het team wordt er alles aan gedaan om de snelste boot te maken. In 2017 is de race in Bermuda. Het team is volop bezig met het ontwikkelen en testen van de wedstrijdboot, die telkens wordt aangepast op laatste inzichten.
Simeon is engineer en bemanningslid en een belangrijke schakel in het team van de tienkoppige bemanning. Ze wonen in Sardinië met het gehele team en hun gezinnen. Daar is een scheepswerf gemaakt, ligt al het materiaal, worden de boten getest. Tussen de bedrijven door is er even tijd om Schouwen-Duiveland te bezoeken.

“Zeilen mooiste sport die er is, maar zeker niet ongevaarlijk”, zegt Simeon Tienpont. De bakermat van deze wereldzeiler ligt op Schouwen-Duiveland.
Hij mijmert dat hij goede herinneringen heeft aan de oever van de Oosterschelde, krabbetjes en garnalen gevangen met schepnetjes. Mooie kindertijd. Zijn dochter zal binnen een paar jaar, met opa André, zeker ook het Havenkanaal gaan verkennen met de zeilboot.
Nu staat hij aan de vooravond van een unieke prestatie als een stoere professionele wedstrijdzeiler.

Zijn gezin deelt mee in de wereld van het zeilen. Simeon is bezig met het opknappen van een bootje om samen op pad te gaan. De geschiedenis herhaalt zich.

Hij tuurt naar het Havenkanaal, daar waar het ooit begon.
In Zierikzee.

Simeon Tienpont
Wereldzeiler