Rene van de Zande

Ben inmiddels alweer bijna 40 jaar van het eiland af, maar het eilandgevoel zit diep geworteld. Zoveel dierbare herinneringen en wonen op afstand in Amerika hebben de band alleen maar versterkt. Kan toch ook niet anders.  Zo’n mooi eiland met prachtige dorpjes en landschap. De caissons en het Stille Strandje, mosselen, bruin brood en friet, een strandwandeling op een winterse dag op Westerschouwen, de Plompe Toren en Zeelandbrug, zeilen op de Oosterschelde, fietsen langs de boerderijen, de Domeinen, biertje op de Kooie en dansen in Renesse.

“Ik kom er nog steeds regelmatig om mijn familie te bezoeken. Elke keer als ik de Grevelingendam oprij, komt onmiddellijk dat eilandgevoel naar boven, wat dan even veranderd in het langs het tuinpad van mijn vader gevoel, zodra ik Nieuwerkerk voorbij rij. Er is dan ook het besef hoe gelukkig ik mijzelf mag prijzen dat ik hier ben opgegroeid. Gemoedelijke mensen, goede vrienden, een vrij maar beschermd gevoel, en ik had ook nog eens verkering met het mooiste meisje van het eiland. Dat mooie stukje land omringd door de Noordzee, Oosterschelde en de Grevelingen heeft mij gevormd en zorgt er nog steeds voor dat ik met beide benen op de grond blijf staan.

“De naam van mijn bedrijf is Emergo Group. De naam Emergo komt uit de leus ‘Luctor et Emergo’ en het bedrijfslogo is gebaseerd op de vuurtoren van Haamstede. Het zit diep.”