Philip Kendal

Als bewoner van het Groene Hart van Holland, rijd ik meestal via de Brienenoordbrug naar Schouwen- Duiveland. Ik heb er een stacaravan. Zeventien jaar al. Zodra de skyline van Rotterdam en de hectiek van de Randstad letterlijk en figuurlijk achter mij liggen, krijg ik vanaf de Haringvlietbrug een speciaal gevoel. Een soort opwinding. Zeventien jaar al.
Ik verbaas me daarover. Waarom heb ik dat toch steeds? Wat is dat met Schouwen-Duiveland? Ik heb een speciale band met Schouwen- Duiveland. Maar waarom? En zeventien jaar al.

Ik heb Schouwen-Duiveland omarmd en het eiland mij. We hebben een band. Wie weg wil van de waan van de dag, de stress van het werk, de dagelijkse hectiek, wie alle sores van zich af wil schudden, wie tot zichzelf wil komen, vindt op minder dan een uur van Rotterdam, omarmd door brede zeearmen, Schouwen-Duiveland. Ik moet toegeven, ik heb al heel lang iets met eilanden. Goeree Overflakkee, Corsica, Menorca, Sardinië, Terschelling, Texel, Formentera, Orkney eilanden, Schouwen-Duiveland.

Op Schouwen-Duiveland ontmoette ik amateurfotograaf Hans van der Kam (Zeeland Waterland). Hij stimuleerde mij tot de publicatie van mijn foto’s. Het worden foto’s en columns over de natuur met als titel ‘Vloedlijn Schouwen’. De verhalen die ik als leerkracht vertelde over zee en strand maakte ik geschikt voor een volwassen publiek. Het waren de verhalen die ik al vanaf mijn jeugd als schelpenverzamelaar had opgedaan. Bovendien had ik een podium voor de foto’s die ik in de loop der jaren van de kop van Schouwen had gemaakt.

Bij een van de foto’s stond ooit de tekst:

Op de vloedlijn liggen verrassingen van de zee voor de toevallige voorbijganger die er oog voor heeft

Bij nader inzien is de tekst een metafoor voor heel Schouwen-Duiveland en is mijn band verklaard.

Philip Kendall
Gast op het eiland Schouwen-Duiveland