Peter Ouwerkerk

Na de sportjournalistiek stapte hij over naar de kunstredactie van het Rotterdams Dagblad. Hij ontving de Médaille en het Plateau de la Reconnaissance voor zijn berichtgeving over de Tour.

Ouwerkerk publiceerde onder meer de boeken: Tourkoorts, Parijs is nog ver (zintuiglijke sensaties uit honderd jaar Tour de France) en Ongekend (Rini Wagtmans, van Straatjongen tot Ridder). Daarnaast was hij medeschrijver van de ultieme biografie van Joop Zoetemelk (een open boek), diverse tourboeken (de Tour in Holland 2010) en In Koers!. Voor het kwartaalblad ‘De Muur’ is hij vaste redacteur en schrijft hij prachtige stukken. Recent is de biografie van Roy Schuiten, volledig van de hand van Peter.

TE GAST

Peter Ouwerkerk is besmet met het wielervirus en wil dat graag met iedereen delen. Reden om hem als speciale gast te verwelkomen op Schouwen-Duiveland. Op uitnodiging van sportwethouder Ad Verseput krijgt hij een podium om zijn Tourervaringen te delen. Juist op het eiland dat de laatste jaren regelmatig in de kijker komt met de doorkomst van grote wielerwedstrijden, maar ook met de finish van een etappe in de Eneco-Tour in 2013 in een fantastisch decor op de Brouwersdam.
Schouwen-Duiveland blijft energie steken in het faciliteren en completeren van het fietsnetwerk. De gemeente timmert aardig aan de weg. Uitbreiding van mountainbikeroutes en andere recreatieve routes staan op de agenda. Samen met andere takken van sport wordt het fietsimago van dit eiland verder opgepoetst.

Peter Ouwerkerk is uitgerekend in een ambiance beland waarin mountainbikers in de prijzen vallen, tijdens het jaarlijks sportgala. De aanleg van het Patrick Tolhoek MTB-parcours in de bossen op de Kop van Schouwen heeft de liefhebbers geen windeieren gelegd. Het mooiste MTB rondje van Nederland is de bakermat van jonge talenten. Niet toevallig slepen de gebroeders Rob en Bart Kastelein de aanmoedigingsprijs in de wacht. Ze zijn opgevoed op het parcours en halen nu al op jonge leeftijd resultaten op nationaal en internationaal niveau.

OOSTERSCHELDEKERING

Met de voorbereidingen op de Tourzomer zindert het op Schouwen-Duiveland. Het Tourcircus komt in 2015 naar Zeeland. Op zondag 5 juli eindigt de 2e etappe van de Tour de France in een rit van 166 km van Utrecht via Rotterdam naar het eiland Neeltje Jans. Nooit te voren finishte de Tour letterlijk in zee. Zélande is de enige regio in Europa die dit decor kan bieden. De combinatie van zee, zon, het vlakke landschap en de zeewind zorgen voor een uitdagende etappe waarbij iedereen hoopt op vooral een beetje wind die het peloton uit elkaar laat vallen.

Peter Ouwerkerk was in 2010 intensief betrokken bij de Grand Départ (de start van de Tour) in Rotterdam en voorspelt dat de aankomst van de Tour op de grens van Schouwen-Duiveland en Veere een groot spektakel gaat worden. Schouwen zal zeker een aanlokkelijke uitvalsbasis zijn om het evenement van zeer nabij te aanschouwen. Hij overweegt zich dan ook langs de route te melden, ter hoogte van Burgh-Haamstede. Het gaat nu echt gebeuren, volgens Ouwerkerk. “Vijf jaar geleden was de doorkomst volgens hem nog een troostprijs, ondanks de prachtige beelden bij de passage van de Brouwersdam en de Oosterscheldekering in de etappe van Rotterdam naar Antwerpen”.

Het past allemaal in het vervolg op het vuistdikke boek dat hij in 2010 schreef, met zijn prachtige luchtfoto’s en impressies van de start van de Tour de France in Rotterdam. Een slordige 700.000 toeschouwers zag het spektakel aan zich voorbij trekken. “We hebben opnieuw gezien dat het de mensen volledig in de greep houdt.” Dit gevoel komt duidelijk naar voren. De mensenmassa, de sfeer die het evenement oproept en de beelden van de bruggen en het water die de hele wereld over zijn gegaan.

Peter Ouwerkerk: ,,De Tour trekt ook zoveel mensen, omdat je de wielrenners van dichtbij kan meemaken. Je kunt ze als het ware aanraken, het zweet ruiken. Het is de sport van de straat. Het verbroedert ook en het is vooral een sportief feest”.
Schouwen-Duiveland zet zich met de Tour nog steviger op de kaart voor een internationaal publiek. De Brouwersdam, de Kop van Schouwen en de Oosterscheldekering zullen in de zomer van 2015 trending topic zijn.

BOEK

Peter Ouwerkerk is een boeiend schrijver. In Zierikzee licht hij in het sportcafé van het nieuwe sportcentrum voor een sportief publiek een tipje op van de sluier van zijn nieuwe boek “Bidon”. Met een hoofdstuk over de overwinning, vorig jaar in de Tour, van Lars Boom in de etappe van Ieper naar Arenberg. De Nederlandse wielerliefhebber had voor het eerst weer wat te vieren sinds negen jaar. Peter gunt zijn gasten in Zierikzee de primeur van het boek in woord en beeld. Gewoon, omdat hij iets heeft met Schouwen-Duiveland.

Regelmatig verblijft hij in Westerschouwen waarvan hij bijna lyrisch beschrijft dat daar de “reinste luchten van het land” zijn waar te nemen. Op zijn tocht vanuit Zuid-Holland naar de Zeeuwse kust lijkt de route te zijn voorzien van borden die speciaal voor hem zijn neergezet. Om zijn band met Schouwen-Duiveland te accentueren. Met het opschrift “Ouwerkerk”, een ludieke knipoog naar zijn familienaam. In werkelijkheid verwijzend naar het dorpje in het Duivelandse deel van het eiland.
In dat oostelijk deel van Schouwen ligt ook een deel van zijn roots omdat zijn moeder afkomstig is van Bruinisse. “Dat vergeet je nooit. Bru kende de Jumelets en de IJzelenbergen”. Vervolgens laat Peter merken dat het Zeeuws hem met de paplepel is ingegoten. In de familie wordt nog steeds een beetje Zeeuws gesproken en komt het dialectisch “kiek, kiek, kiek een puutje in de dulve” nog steeds met een smakelijke glimlach voorbij.

ON TOUR

Peter Ouwerkerk versloeg zijn laatste volledige Tour de France in 2000. Daarna keerde hij bijna elk jaar wel voor een of meerdere dagen terug naar Frankrijk, zoals hij ook nog altijd naar Vlaanderen of Noord-Frankrijk reist voor de grote klassiekers. Maar zeker en vast, Schouwen-Duiveland is ook verworden tot een vast onderdeel van zijn ritme.

Aan het speciale bezoekje dat hij bracht aan het sportgala op visite bij de wethouder, heeft hij een collectorsitem overgehouden. Een strak wielershirt, met de opdruk die verwijst naar de onuitwisbare band met Schouwen-Duiveland. Dat Peter Ouwerkerk dit shirt met verve mag dragen. Langs de Schouwse route van de Tour. En ook als ambassadeur voor deze gemeente, die hem zeker als wielerliefhebber na aan het hart ligt.

Peter Ouwerkerk
Wielerjournalist