Marianne Vos

Het strandpaviljoen heeft de status van een kampioen want deze Zeeuwse Beachclub is uitgeroepen tot beste strandpaviljoen van het jaar 2013. Jury en publiek roemden onder meer de gastvrijheid, schoonheid en sfeer van het bedrijf.

Blikvanger in deze bekroonde omgeving is Olympisch- en meervoudig wereldkampioene Marianne Vos die, met haar ploeggenoten met nieuwe aanwinsten uit Polen en Duitsland, aandachtig luistert. Ook nationaal kampioen op de weg, Lucinda Brand, heeft de focus op de presentatie van het Jeugd Sportfonds. Dat fonds ondersteunt minder draagkrachtige ouders die hun kinderen aan sport willen laten doen.

“Ook de gemeente Schouwen-Duiveland neemt deel aan dit fonds”, zo opent wethouder en gastheer Ad Verseput het gesprek met Vos met het motto: “alle kinderen moeten kunnen sporten”.
Een sporteiland als Schouwen-Duiveland is dat aan zijn stand verplicht. Bekende mensen zoals Bert van Marwijk, Viggo Waas en Jochem Uytdehaage staan achter deze stichting. En Marianne Vos ook. Ze besloot eerder om haar gage bij een wielerronde beschikbaar te stellen aan dit sportfonds en gaat nu als ambassadeur aan de slag. Daarnaast is het jeugdsportfonds het goede doel dat wordt omarmd door het gehele Rabo Liv team.

Wethouder Ad Verseput heet de Rabo damesploeg, met Marianne Vos in het bijzonder, welkom.
Op de Brouwersdam zijn de werkzaamheden voor kwaliteitsverbetering zichtbaar in volle gang.
Deze locatie zal de uitvalsbasis worden van de damescoureurs voor een introductieweekend dat de ploeg voor het nieuwe seizoen moet klaarstomen. Trainingen en teambuildingsactiviteiten staan op de rol en daarvoor biedt Schouwen-Duiveland voldoende faciliteiten.
Ploegleider Koos Moerenhout: “Voor het wielrennen ligt Limburg voor de hand, maar Zeeland is zeker zo mooi om te fietsen. Het weekend is tot stand gekomen door de medewerking van de gemeente Schouwen-Duiveland”.

KOERSEN IN ZEELAND

“Ik heb hier pittige wedstrijden gereden, er is vrijwel geen enkele koers zonder wind in Zeeland”, aldus de Marianne Vos, één van de meest succesvolle sporters van Nederland. Ze nam al enkele keren deel aan de dameswedstrijd Ster Zeeuwsche Eilanden, een driedaagse etappewedstrijd voor elitevrouwen die dit jaar weer Schouwen-Duiveland zal aandoen. Ooit won ze als junior dame haar eerste grote wedstrijd in Zeeland. Ze heeft goede herinneringen: “Het is hier fantastisch om te fietsen”.
De dijken, duinen en dammen zijn voor Vos kenmerkend in deze kustprovincie. De Oosterschelde-kering en de Brouwersdam, de breekpunten in een wielerwedstrijd. “Hier gebeurt het, hier moet je van voren zitten en opletten voor het ontstaan van waaiers”.
De doorkomsten van de Tour de France en Giro d’Italia en zeker de finish van de Enecotour hebben ook op Marianne indruk gemaakt. Bij de Enecotour vormde de Brouwersdam in 2013 een uniek decor voor een prachtige aankomst, na een flinke lus gereden te hebben over Schouwen-Duiveland.

Vos heeft veel oog voor haar naaste omgeving, fans en de rest van de wereld. “ Fietsen als een malle” heeft ze tot haar lijfspreuk verheven. Haar biografie “Op de Troon” zag het levenslicht, het jaar 2012 wordt beschreven waarin de fietsmalle wielerkoningin over alle toppen van de wielersport pedaleerde. Ze is de absolute koningin van het fietsen, als tweevoudig Olympisch kampioen en twaalfvoudig wereldkampioen. Toch is Marianne Vos – wederom ‘wielrenster van het jaar’ – bovenal bescheiden, vriendelijk en volwassen. Bovendien kan ze haar succes relativeren.

De prestaties die ze jaar in jaar uit levert, zijn ongekend. In september 2013 prolongeerde ze nog haar wereldtitel op de weg in het Italiaanse Florence. Ze kijkt terug op een jaar met vele hoogtepunten, maar ook met moeilijke momenten, waarbij de sterkte van de concurrentie nog extra glans geeft aan de eretitel.

Na een korte herstelperiode als gevolg van een operatie start de opbouw van Vos naar een jaar met mogelijk nieuwe successen, met de kick off op Schouwen-Duiveland. Dan volgt een trainingsweek in Zuid-Afrika.
In Zeeland zijn de voorhoedegevechten te zien die Marianne moeten leiden naar haar eerste doelstelling, prolongatie van de wereldtitel veldrijden. “Dit wordt een weekend met een beetje spelen in de bossen maar zeker ook trainen in de gezonde Zeeuwse lucht ”. Het programma van de ploeg maakt ook tijd voor “beachtime”.
Op haar twitteraccount schrijft @marianne_vos:
“It’s not even December, but 2014 has already started! Kick-off with @RaboLiv this weekend with all the members together. #FunFightFocus”.

FUN

Wielrenners ploeteren doorgaans op de weg, in het veld of op de baan. Daarom is een vaartocht in waterrijk Zeeland een welkome afwisseling. Onder de noemer “Waterfun in Zeeland” laat ploegleider Koos Moerenhout zijn Facebookvolgers delen met een prachtige ervaring: de Raboploeg als opstappers aan boord van een stoere reddingboot van de KNRM.
Deze Reddingmaatschappij heeft een station op het voormalig werkeiland Neeltje Jans bij de Stormvloedkering, die de Oosterschelde (binnen) van de Noordzee (buiten) scheidt. De vaartocht met de wielrensters blijft “binnen” maar dat maakt het gevoel met het Zeeuwse water niet minder gaaf.

De “funtrip” krijgt een vervolg in Zierikzee, het fraaie stadje aan de Oosterschelde, met een bezoek aan The World of Drinks voor “wine tasting”.
En dan op weg naar de ravitaillering die is gekozen op een unieke locatie, Café Restaurant “De Proeverij”, aan het Kraanplein in het centrum van Zierikzee. De dames en ploegleiding stappen in de Bourgondische wereld vol smaak en nostalgie. Dit etablissement heeft zich ontpopt tot ambassadeur van de provincie Zeeland. Is een exponent van duurzaamheid en biologisch.

“De Proeverij” haalt prompt met stip het erepodium met de verkiezing tot leukste restaurant van Zeeland, met de combinatie van waarderingscijfers en aantal stemmen. Het bezoek van de Rabodames heeft daar zeker een bijdrage aan geleverd.

Het past allemaal in de voorgenomen teambuilding van Rabo Liv Women Cycling Team met acht Nederlandse en drie buitenlandse rensters. Engels is de voertaal. “Het moet klikken, de dames worden geselecteerd op kwaliteit en karakter. Het moet bij elkaar passen en elkaar aanvullen”. Daarom is zo’n weekend in het Zeeuwse een mooi moment. Marianne Vos is blij dat de dameswielrennen steeds meer aan populariteit wint: “De waardering voor deze vrouwensport is gegroeid, het is topsport”.

De Raboploeg neemt op gepaste wijze afscheid van de Zierikzeese geneugten met een bezoek aan het bruinste café van Zierikzee, aan de Nieuwe Haven. Café De Gekroonde Suikerbiet (in de volksmond de Biet genoemd) dankt zijn naam aan de bietentransporten die sinds eind negentiende eeuw vanaf Schouwen-Duiveland plaatsvonden. Zierikzee was een van de havens waar ze werden ingeladen. Een aantrekkelijke pleisterplaats voor jong en oud gekenmerkt door gemoedelijkheid, gezelligheid en gastvrijheid.

Door de VVV is de Biet aangemerkt als fietscafé, wat wilt zeggen dat deze uitspanning een fietsvriendelijk café is. Fietsers kunnen hier niet alleen terecht voor een verfrissing, maar ook voor het opladen van accu’s voor elektrische fietsen. De Biet heeft zich ook als sponsor verbonden aan de Wielerronde in Zierikzee. Daarnaast wordt het veelvuldig bezocht door een stel fanatieke wielrenners, de Bietbikers. Kortom, de Biet mag de naam Fietscafé met trots dragen.

Marianne Vos rijgt de prijzen aaneen, ook Schouwen-Duiveland kent prijswinnaars. We begonnen met Beachclub Perry’s, dan De Proeverij. Dus de Biet past uitstekend in dit rijtje met de uitverkiezing tot het beste café van Zeeland. Volgens vakblad Misset Horeca, dat jaarlijks de Café Top 100 publiceert. Landelijk staat De Biet op plaats 8. Het bezoek van de dames aan de Biet vormt de uitsmijter voor de start van de laatste dag van een ludiek en gedenkwaardig introductieweekend.

Marianne Vos heeft het ook deze dag druk met andere activiteiten.
Naast de fiets zit zij zeker niet stil en is ze lid van de Atleten Commissie van de UCI (de internationale wielerbond). Ze vertegenwoordigt het vrouwenpeloton en houdt zich vooral bezig met de toekomst van het vrouwenwielrennen. “Het gaat om een transparante en proactieve houding om de geloofwaardigheid van de sport te bewaken. We willen laten zien hoe mooi en hoe schoon deze sport kan zijn”.
Waar komen deze woorden beter tot hun recht dan in de schone Zeeuwse lucht?

FIETSEN, LUNCHEN EN KLIMMEN

Zondagmorgen moet de ploeg vol aan de bak in de Boswachterij van Westenschouwen, in het prachtige natuurgebied met het aantrekkelijk mountainbikeparcours. De bijna 9 kilometer lange route is de op 1 na mooiste van ons land. De start is bij het parkeerterrein aan de Adriaan van de Weydeweg in Burgh-Haamstede.
De route stelt hoge eisen aan de fietsers. Na ongeveer 1,5 kilometer begint het zware werk met een steile klim en kort daarna een steile zandheuvel. Verder zijn er nog een paar trappenafdalingen en een zandafdaling op de route te vinden. De wielerdames zijn enthousiast over dit uitdagend parcours dat selectiever is dan ze hadden verwacht. Ook voor ploegleider Moerenhout, toch een geroutineerd coureur, bleek de route een bijna niet te nemen hobbel die hem nog zal heugen.

Na een rondje gaat Vos riant aan de leiding van de groep, het is een serieuze test die het antwoord moet geven op de vraag hoe het er voor staat met haar conditie. Met ingang van dit november-weekend zal de trainingsintensiteit gaan toenemen. Op Schouwen-Duiveland begint het nieuwe seizoen voor Marianne Vos dus officieel.

De eerste kilometers op het mountainbikeparcours zitten er op, tijd voor een break in Lunchboerderij De Molenberg in Burgh-Haamstede. Op deze veelzijdige locatie slaat de damesploeg met Marianne Vos het bivak op voor de teambuildingsactiviteiten.
De Molenberg is niet alleen horeca maar biedt onder leiding van manager Marcel Willemse onder meer faciliteiten voor golfliefhebbers (par-3 golfbaan met 18 holes), een camping, kinderspeeltuin. De Molenberg staat bekend om de verschillende soorten buffetten met als klapstuk … een chocolade fontein!
De duizendpoot van de Molenberg, Marcel Willemse, is dan ook niet de eerste de beste, hij heeft het organiseren in zijn vingers. Hij staat jaarlijks garant voor succesvolle spinningmarathons ten bate van het Sophia Kinderziekenhuis.

Zoals Marianne Vos al aankondigde, het is ook een weekend van “spelen in de bossen”.
Welnu, het splinternieuwe Klimbos Westerschouwen (“aan Zee, 100 meter vanaf het Noordzeestrand”) ligt binnen bereik.
Hoog boven de grond van boom tot boom met tokkelbanen, touwladders, wiebelbruggen en vele andere klimonderdelen. Er zijn vier verschillende uitdagende parkoersen in het klimbos.
Het is een leuke actieve beleving van de natuur voor gezinnen, scholen en bedrijven. Voor zowel jong en oud, als voor beginnende en gevorderde klimmers is het een gezellig, avontuurlijk en spannend dagje uit! Kijk ook op www.klimboswesterschouwen.nl

BASIS

Schouwen-Duiveland biedt een scala aan mogelijkheden met maatwerk, ook voor topsporters.
De dameswielrensters van de Rabo Liv formatie rijden hun kilometers het hele jaar over de aardbol. Maar Schouwen-Duiveland is voor hen een unieke locatie geweest voor de aftrap naar een nieuw wielerjaar, met niemand minder dan Marianne Vos.
Het resultaat is er naar. Om aan te sluiten bij de nationale palmares van Schouwen-Duiveland won Marianne in januari 2014 voor de vierde keer op rij, de nationale titel in het veldrijden.

En als klap op de vuurpijl won Marianne in februari 2014 in Hoogerheide voor de zevende keer de wereldtitel in het veldrijden !!!
Marianne Vos pakt opnieuw prijzen. De voorbereidingen voor de successen in 2014 zijn gestart op Schouwen-Duiveland.

Marianne Vos
Wielrenster, olympisch en wereldkampioene