Koos Moerenhout

Koos startte dit jaar met een managementfunctie bij de wielerploeg na een actieve loopbaan van 15 jaar als beroepsrenner, waarvan 8 jaar in dienst van de oranje brigade. Tijdens zijn carrière werd hij tweemaal kampioen van Nederland en voltooide hij zeven keer “La Grande Boucle”, de heroïsche benaming voor de Ronde van Frankrijk.

JACHTHAVEN BRUINISSE

De ontmoeting met Schouwen-Duiveland’s wethouder van sport en recreatie, Ad Verseput, vindt plaats rond het middaguur op de Jachthaven in Bruinisse. De jachthaven ligt aan het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van Europa dat grenst aan de noordkant van Schouwen-Duiveland met een vaargebied dat een geheel eigen flora en fauna kent.
Met de nieuwe uitgebreide faciliteiten en 1400 moderne, ruime ligplaatsen behoort Jachthaven Bruinisse tot de modernste jachthavens van Nederland.

Tijd voor een rondleiding en een lunch, met een fraai uitzicht op de Grevelingen.
De geboortegrond van Moerenhout ligt hier niet ver vandaan. Hij koos als professioneel coureur domicilie in Steenbergen. Met het West-Brabantse land als uitvalsbasis draaide hij de benodigde trainingskilometers met een vaste ronde over zijn geboortegrond, Goeree-Overflakkee. Om dan zijn route te vervolgen over de Brouwersdam via Renesse en Haamstede, over de dijk langs de Oosterschelde langs de Plompe Toren in de richting van Zierikzee, via de Zeelandbrug om vanaf daar weer huiswaarts te keren.
“Een prachtige route om te fietsen”, zegt Koos.
Deze trainingskilometers, met vaak een stevige bries, hebben hem geen windeieren gelegd getuige zijn imposante carrière. Overwinningen in de strijd om de nationale titel en koersen in Oostenrijk, Spanje en Frankrijk.
Koos Moerenhout was een gewaardeerd professional, een stabiel renner in dienst van zijn ploeg, een wegkapitein. Zijn afscheid als actief renner van het internationale wielerpeloton tijdens het Wereldkampioenschap 2010 op de weg in Australië getuigt, met een klassering als beste Nederlander, van karakter. In een afgeladen Sportpaleis Ahoy wordt hij tijdens de Zesdaagse uitgezwaaid, het is indrukwekkend. De avond in Rotterdam ademt louter respect voor de persoon Koos Moerenhout en zijn carrière.

KOOS EN SCHOUWEN-DUIVELAND

Moerenhout won op Schouwen-Duiveland ooit de Ronde van Burgh-Haamstede, reed in de prijzen in Bruinisse en bond de strijd aan met coryfeeën als Patrick Tolhoek en Bart Brentjes bij een wedstrijd op de mountainbike in Westenschouwen.
Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat hij na zijn actieve loopbaan zijn eerste en druk bezochte clinic gaf op dit fietseiland bij uitstek en wel op de Stormvloedkering, de verbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland.
Met als speciaal ingrediënt van de clinic: het rijden in een enkele en in een dubbele waaier, een techniek die toegepast wordt als de wind van opzij komt.
Saillant detail: op deze weg naar de Stormvloedkering was Koos aandachtig toeschouwer tijdens de etappe Amsterdam-Middelburg van de Giro d’Italia die Schouwen-Duiveland in 2010 passeerde.

Ad Verseput kijkt met hem terug op 2010, het Jaar van de Fiets in Zeeland, waarin de gemeente Schouwen-Duiveland een prominente doorkomstplaats was van twee grote internationale wielerrondes: de Giro en de Tour. Dat spreekt de vakwethouder enorm aan omdat hij zelf, uiteraard, regelmatig op de fiets te vinden is. Met Koos spreekt hij de wielertaal en met gepaste trots vertelt hij over de vele mogelijkheden die deze gemeente heeft voor de recreatieve fietser, zoals de knooppuntenroute waarbij op elk willekeurig punt kan worden gestart.
Samen gaan ze op deze middag Schouwen-Duiveland verkennen waarbij de fiets van Koos dit keer in de kofferbak van de auto mag blijven.

Vanuit Bruinisse trekken ze via de noordelijke route langs het Grevelingenmeer die het fietsen meer dan waard is. Wat te denken van het gebied “Het Dijkwater”, dat in vroeger jaren in open verbinding stond met de Grevelingen en nu een grote verscheidenheid van planten en dieren kent.

BROUWERSDAM HOTSPOT

De eerste stop is op de Brouwersdam. Koos Moerenhout reed zijn laatste Tour de France in 2010 en fietste via deze dam Schouwen-Duiveland binnen, in de buik van het grote peloton. Zijn familie had zich speciaal op deze hotspot verzameld om hem te begroeten.
Tot zijn verrassing lopen er tijdens het bezoek olifanten op een deel van de Brouwersdam als onderdeel van een rondreizend circus. De dam is regelmatig het centrum van uiteenlopende activiteiten en artiesten, al dan niet met de fiets.

Moerenhout maakt deze middag kennis met het Go-Electro project dat past in de uitbreiding van de naamsbekendheid en het recreatieve aanbod van de Brouwersdam. Samen met de wethouder doet hij een rondje op de electrisch aangedreven (eco-)scooter, een nieuw product voor recreatie en toerisme op deze locatie. Het verplaatsen met dit vervoermiddel kost hem minder energie dan met de fiets een plekje te veroveren in het wielerpeloton.

Wethouder Verseput licht toe:
“Naast de rondvaartboten, de (verlengde) tramlijn en de diverse wandel- en fietspaden is de elektrische scooter een trendy en welkome aanvulling in de keten van vervoersmogelijkheden op de dam.”
Hierbij is gekeken naar de bestaande voorzieningen, zoals de uitgebreide fietsknooppunten-netwerken en de toekomstige ontwikkeling van fietscafe’s. Dat zijn horecagelegenheden met oplaadmogelijkheden voor elektrische fietsen.
Het is een nieuwe schakel in de ambities van het gemeentebestuur om de Brouwersdam verder uit te bouwen tot hotspot. Koos brengt via Twitter zijn ruim 15.000 volgers op de hoogte van zijn ervaringen op deze locatie die veel potentie in zich heeft.

Zijn nieuwe functie bij de Rabo wielerploeg als contactpersoon voor de media heeft Koos Moerenhout dit jaar verder ontwikkeld: “Ik zorg ook voor foto- en filmmateriaal en ik geef bijvoorbeeld clinics voor gasten buiten de wedstrijden om. Of ik praat met sponsors over de ervaringen van de ploeg met het materiaal. Die diversiteit is erg leuk en maakt het werk erg afwisselend!”
Het wielrennen is een mondiale sport geworden zodat er het hele jaar rond werk aan de winkel is. De Ronde van Californië is één van de weinige meerdaagse profkoersen in de Verenigde Staten, die in mei wordt verreden. In deze ronde geeft Koos op uitnodiging acte de presence op een party voor het proeven van wijn. Een wezenlijk andere voorbereiding op de koers, dan hij eerder als renner gewend was.

WIJNHOEVE DREISCHOR

Uitgerekend op deze middag staat er ook een wijntje op het programma. De trip voert naar Wijnhoeve De Kleine Schorre. Het bedrijf dat in 2001 werd opgestart door een ondernemer met dezelfde naam als die van een andere oud-professional uit de wielerwereld, Johan van der Velde.

Wijnhoeve De Kleine Schorre is gelegen in het typische Zeeuwse ringdorp Dreischor. Met haar authentieke zwartgeteerde schuur uit 1735 is zij één van de oudste boerderijen van Dreischor. De wijngaard is uitgegroeid tot 10 hectare en is daarmee de grootste van Nederland. In de schuur van de Wijnhoeve zijn de kelder én het proefdomein ondergebracht. Natuurlijk wordt er geproefd tijdens de rondleiding waarin Koos volledig op de hoogte wordt gebracht van het proces om te komen tot de gebottelde Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en de Auxerrois.

In 2001 zag Wijnhoeve De Kleine Schorre het licht. In samenwerking met een gerenommeerd Luxemburgs wijnbedrijf is er een strenge selectie van druiven gemaakt die naadloos aansluit op het goede dat Zeeland al sinds jaar en dag te bieden heeft, namelijk de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Deze zilte zaligheden bestaan uit mosselen, de Oosterscheldekreeft, de oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. Koos Moerenhout luistert met belangstelling naar de uitleg van de uitbater van de Wijnhoeve. Aan het eind van het bezoek gaat er een flesje mee naar Steenbergen. Of wordt deze fles aangebroken bij zijn ontmoeting, later op de dag, met NOS-anchorman Mart Smeets?

KOOS MOERENHOUT CLASSIC

De passie voor het fietsen zal nooit verdwijnen bij Koos. Aan de eerste editie van de Koos Moerenhout Classic (KMC) stonden 2000 deelnemers aan het vertrek. Op de KMC-website zegt Koos: “Wat dat betreft zijn wij in onze missie geslaagd: het overbrengen van onze fietspassie en het West-Brabantse en Zeeuwse landschap van haar mooiste kant laten zien”. De KMC kent drie afstanden, namelijk 85 km, 125 km en 180 km. De langste afstand voert door het landschap van Schouwen-Duiveland. Trots meldt Koos dat hij met deze Classic laat zien wat hij al die jaren als renner tijdens zijn trainingen beleefde. Hij stelt met een glimlach vast: “Honderdtachtig kilometer fietsen, zonder stoplichten”.

Reden temeer om de route vanuit de lucht te bekijken.De helicopter stijgt op met aan boord twee mensen die niet uitgepraat raken over het prachtige landschap, wethouder Ad Verseput en Koos Moerenhout. Het commentaar op de beelden vanuit de lucht is van piloot Tonny Prince. De 180 km-versie van de KMC voert vanuit West-Brabant (met de start in Steenbergen) over de Grevelingendam en komt bij Bruinisse het eiland op. De helicopter volgt de route verder langs de boorden van de Oosterschelde, het krekengebied met de caissons bij Ouwerkerk, het stadje Zierikzee en dan de Zeelandbrug op.

Een fantastische view op het kleurenpalet met daarin duidelijk zichtbaar de fietspaden, zowel binnen- als buitendijks. Koos plaatst een luchtfoto van de brug met een lengte van 5 kilometer op Twitter en meldt daarbij: “View on Zeelandbrug out of the helicopter #KMC26mei2012 preparations have started”.

UITGELICHT

Na de adembenemende vlucht met de helicopter zetten Koos en Ad weer voet op vaste grond aan het einde van een middag in augustus. Schouwen-Duiveland is er uitgelicht door de ogen van een wielrenner, die nu een recreatieve fietser is geworden. Op zijn Facebook-pagina wordt dezelfde dag nog gemeld: “Onder water is het ook mooi”, waarop Koos reageert met de veelbelovende woorden: “dat moet ik nog ontdekken”. Hij wil zeker terug komen om te duiken. Voor Koos Moerenhout is het drieluik van zijn beleving van Schouwen-Duiveland dan compleet: te land, ter zee en in de lucht.

Bij het afscheid vormt zich een fraaie regenboog, die eigenlijk alleen maar hier zo mooi kan zijn.

Omdat het credo voor Schouwen-Duiveland luidt: “The sky is the limit!”

Koos Moerenhout
Oud profwielrenner