Jan Schot

Wat voor bedrijf is Viskwekerij Neeltje Jans?
“We zijn allereerst een kweekbedrijf voor bodem- en hangcultuur mosselen. Door de hangcultuur zijn we ook in de handel terecht gekomen. Daarmee hebben we de hele mosselketen in eigen hand: van zaad tot zak. We varen met vier mosselkotters en een schip voor de hangcultuur. Daarnaast exploiteren we twee winkels: ‘t Mosselpakhuys aan de Nieuwe Haven in Zierikzee en Proef Zeeland op Neeltje Jans aan de Oosterscheldekering. Tegenwoordig leveren we behalve mosselen en Oosterscheldekreeft het volledige visassortiment uit zee aan de horeca in Zuidwest-Nederland. Liefhebbers van vis, schaal- en schelpdieren kunnen bij Proef Zeeland ook eten. Dat is tevens onze hoofdvestiging.”

Waarin onderscheiden jullie je?
“We zijn een familiebedrijf, voortgekomen uit drie broers (zesde generatie mosselvissers) die zich in 1912 vanuit Tholen in Zierikzee vestigden. Er zijn negen aandeelhouders, inmiddels is de tiende generatie van de familie toegetreden. Al onze mosselen worden consumptierijp in de Oosterschelde, we hechten zeer aan het predicaat Zeeuws. Vandaar dat we aangesloten zijn bij het streekkeurmerk Zeker Zeeuws, de appellation d’origine controlée voor Zeeuwse producten. Dat betekent dat onze mosselen altijd uit Zeeland komen. En dus ook dat we vanaf eind maart tot half juni geen mosselen leveren omdat ze dan aan het melken zijn. We vullen dat gat niet op met mosselen uit het buitenland.”

Wat vind je van het ondernemersklimaat op Schouwen-Duiveland?
“We hebben vooral te maken met de haven van Zierikzee en daarmee met de gemeente. Dat contact verloopt goed. Momenteel hebben we te maken met de zandsuppletie op de Roggenplaat om verdere afkalving tegen te gaan. Daar liggen enkele goede percelen van ons, dus daar speelt wel wat. De gemeente volgt dat positief kritisch. Voor ons is het leuk dat de Band met Schouwen-Duiveland een goede sponsor is geworden van de Havendag. Dat is altijd ‘ons’ feestje, dus van alle Zierikzeese mosselvissers, waarbij we goed samenwerken met de horeca aan de haven.”

Hoe zie je de toekomst?
“We hebben in 2008 een convenant gesloten met de milieusector. Dat loopt tot 2020 en geeft ons de rust om de transitie naar een duurzame mosselsector verder door te voeren. We zijn blij dat de Belgen de Schouwse kust hebben ontdekt. Ze houden van lekker eten, zijn bereid voor kwaliteit te betalen en laten ook hun kinderen rustig een Oosterscheldekreeft bestellen.”

Jan Schot
Zierikzee