Huig Bode

Wat houdt jouw werk in?
“Ondernemers die een vraag of probleem hebben, komen als het goed is bij mij terecht. Als ik het antwoord of de oplossing niet heb, betrek ik er de betreffende ambtenaren bij. En koppel het resultaat terug. In feite ben ik de gemeentelijke begeleider voor ondernemers. En het oliemannetje op het moment dat er frictie is tussen de ondernemer en de gemeente. Ik probeer goed bereikbaar te zijn en ben bijvoorbeeld nauw betrokken bij de Ondernemerskring Schouwen-Duiveland.”

Welke vragen zie je het meest voorbij komen?
“Het gaat vooral om vergunningen en bestemmingsplanmatige zaken. Zo merk ik dat vooral starters in hun enthousiasme soms te snel een bedrijfspand kopen. Dan blijkt later dat er niet de juiste bestemming op zit voor de plannen die de ondernemer heft. Met alle gevolgen van dien. Als je een bedrijfspand op het oog hebt, kijk dan eerst op www.ruimtelijkeplannen.nl. Of maak een afspraak met me. Dat voorkomt frustratie achteraf.”

Hoe staat het met de bedrijvigheid op Schouwen-Duiveland?
“We hebben een grote diversiteit, van specialistische detailhandel tot multinational. Nu de economie aantrekt, merk ik dat gevestigde bedrijven willen uitbreiden, behoefte hebben aan grotere huisvesting of kavel. Er is weer vertrouwen. De leegstand van bedrijfspanden is op Schouwen-Duiveland niet groot, 4,25% ten opzichte van 17% landelijk. Leegstand van winkels in de Zierikzeese binnenstad ligt onder de 2%. Voor heel Schouwen-Duiveland is dat ruim 8% en landelijk ligt de winkelleegstand net boven de 10%.”

Wat heeft de gemeente aan ruimte voor bedrijven?
“Wie op een mooie zichtlocatie wil zitten, kan terecht op het Business Park bij Zierikzee, daar hebben we nog 2,5 hectare te vergeven. Aangrenzend is er 1 hectare vrij op terrein Gouwepoort. Aan de Straalweg, het grootste bedrijventerrein van Schouwen-Duiveland, is in deelproject Straalweg 2 nog 6,5 hectare beschikbaar. En in Bruinisse hebben we ongeveer 1 hectare liggen. Bedrijven kunnen daar ook beschikken over een loswal van 130 meter. Ideaal voor vervoer over water.”

Waarom zou een ondernemer zich hier vestigen?
“De ligging is goed, niet ver van grote havens, de Randstad, Brabant en Vlaanderen. Je onderneemt in een rustige, groene en veilige omgeving. Er is een actieve ondernemerskring en er zijn winkeliersverenigingen. Veel ondernemers wonen hier ook, net als hun werknemers. Voor een eiland met ruim 33.700 inwoners, niet zoveel dus, hebben we uitzonderlijk veel voorzieningen op het gebied van infrastructuur, gezondheid, winkels, onderwijs, horeca en cultuur. En wat er niet is, vind je op een half uur rijden. Dat is vooral te danken aan de toeristen die bijna het jaar door hier verblijven. Elk deel van Schouwen-Duiveland heeft zijn eigen dynamiek, je vindt dus eigenlijk altijd wel een plek die je past.”

Huig Bode
Zierikzee