Hein Vergeer

Hein Vergeer is een begenadigd en veelgevraagd spreker. Reden waarom hij in het programma van deze dag ook rekening moet houden met een presentatie, die hij elders in het land gaat doen. Voor de wethouder heeft de naam van Hein Vergeer een nostalgische klank. Het is al weer een poosje geleden dat hij zijn beroemdheid verwierf door de resultaten op de schaats.

De locatie op deze ochtend is fraai, bij de kleine woonkern Burghsluis met ongeveer 20 huizen en een haventje. In de schaduw van de Oosterscheldekering, midden in de natuur, op de grens van het zilte water en het voormalige eiland Schouwen. Daarom ervaart het gezelschap letterlijk het eilandgevoel dat het haventje teweeg brengt. Het water klotst tegen de beschoeiing van de oever. Het is een andere invalshoek dan de schaatsoorden Hamar, Inzell, Calgary en Heerenveen met de bevroren ijsvloer. Het is hier goed toeven.

Hein Vergeer is bekend met Schouwen-Duiveland. Hij trok op de fiets vanuit zijn woonplaats Haastrecht over de Brienenoordbrug, doorkruiste de eilanden, richting Renesse om te kamperen met vrienden. Met het Wapen van Renesse als “the place to be” en Camping Duinhoeve als uitvalsbasis. De avontuurlijke ritjes met de Amerikaanse taxi maakte het uitstapje wel iets duurder dan was begroot, naast de alcoholische versnaperingen. In het jaar van zijn eerste uitstapje naar Renesse (1978) werd Hein Vergeer nationaal schaatskampioen bij de junioren. Daarna bleef Renesse aantrekken als jaarlijkse verblijfplaats voor Vergeer en zijn maats.

STRAND

et bezoek aan de Zeeuwse stranden met vrouw en dochters staat regelmatig op het programma van het gezin Vergeer. Het Grevelingenmeer is bekend terrein voor Hein door de organisatie van zakelijke zeilwedstrijden. De door hem georganiseerde Company Trophy telde maar liefst 70 schepen aan de start. Schouwen-Duiveland is dichterbij dan mensen uit de Randstad denken. “Het valt reuze mee als je het vergelijkt met Zandvoort en Hoek van Holland”, zegt Hein. “Binnen 1 uur ben ik hier, in deze prachtige omgeving”. Dat klinkt goed uit de mond van een sportambassadeur bij uitstek!

Een bezoek aan de Strandreddingsbrigade Westerschouwen met rondleiding geeft inzicht in het werk van de vrijwilligers die zich inzetten voor een belangrijke taak, de bewaking in de zomerperiode van de kust van Schouwen-Duiveland. Het circa 21 kilometer lange strand begint bij de Oosterscheldekering en loopt door tot aan de Brouwersdam.
Hein Vergeer is bekend met de populaire badplaatsen Renesse, Burgh-Haamstede, Westenschouwen en Scharendijke. En met Port Zelande, dat onder Goeree Overflakkee valt, maar dat hij ook als Zeeland beschouwt. Wethouder Verseput rekent het goed. Schouwen-Duiveland werkt constructief samen met de Zuid-Hollandse buren.
Tijdens het bezoek krijgt Hein de nodige informatie over de 4 reddingsposten, waarvan er 3 volledig uitgerust zijn en 1 post wat kleiner van omvang is. De posten zijn het middelpunt van de werkzaamheden van de strandwachten.

TV PERSONALITY

Een zware blessure noopte Hein tot het stoppen met de schaatssport op het hoogste niveau. Zijn wens om een Olympische medaille te halen belandde om deze reden in de ijskast. Hij volgt het schaatsen nog steeds op de voet met een onafgebroken bezoek vanaf 1984 aan de Olympische winterspelen. Schaatsen is voor Hein een recreatieve aangelegenheid geworden. Samen met de familie pakt hij zo’n 25 kilometer in twee uur.
Hij kwam weer in de spotlights door deel te nemen aan het SBS-6 kunstschaatsprogramma “Sterren dansen op het ijs”. Hein benadrukt dat dit zeven dagen per week, elke dag vijf uur training vergde. In de finale won hij van Jody Bernal. In 2006 trad hij op in de Fantasy-show van Holiday on Ice.

Intussen staat een nieuwe uitdaging op het programma, samen met andere bekende Nederlanders, voor RTL5, het programma Expeditie Poolcirkel. In een periode van acht weken moeten zij tijdens hun arctic experience bizarre weersomstandigheden en fysieke uitdagingen doorstaan. On the road over toendra’s en ijsgebieden.

SPORT EN GEZONDHEID

Het past allemaal in het plaatje van Hein Vergeer met de absolute wil om te winnen. Sport en scoren staan hoog in het vaandel. De ervaringen uit zijn sport heeft hij meegenomen naar zijn maatschappelijke carrière in marketing en communicatie. Hij heeft daar nog iedere dag profijt van. Vergeer geeft clinics en presentaties, kreeg de huidige Koning der Nederlanden op “schaatsles” en pakt tussen de bedrijven door zijn natte haren aan de Schouwse kust.
Vergeer is adviseur bij de opzet van een nieuwe schaatshal in Zoetermeer. Voor de wethouder is dit de gelegenheid om met trots te melden dat in Zierikzee ook een fraai sportcomplex is geopend met een turnhal, tennishal, horecafaciliteiten, sporthal en zwembad.
Een centrale, goed bereikbare sportvoorziening op een representatieve en herkenbare plaats.

Het adagium van Hein: ”Niets is onmogelijk, alleen moet u er alles voor willen doen om uw idealen te bereiken. Geloof in eigen kunnen is daarbij erg belangrijk”.
Hij schreef een boek met anekdotes uit zijn actieve sportcarrière en zijn dagelijks leven. Een inkijk in het leven van een markant sportman. Een man met het hart op de juiste plaats en een eigenzinnige kijk op het leven. En vooral ook met de wil om te winnen.
Hij biedt coaching aan, als het gaat over omgaan met tegenslagen, motivatie, veranderingsprocessen, bedrijfsprocessen en teambuilding.
Hij is de goeroe van gezonde voeding, bewust van de wetten van de gezondheid, met programma’s die het lichaamsgewicht bewaken. Draait projecten op scholen.

Zijn levensstijl helpt Hein in de activiteiten die hij graag wil doen. Er is vrijwel niets te bedenken wat hij niet heeft gedaan als het gaat om sportieve uitdagingen. Het talent dat Vergeer heeft voor de sport koestert hij nog steeds en wil daarin altijd investeren.

FLYBOARDEN

Na een lunch bij strandpaviljoen Perry’s is hij klaar voor het onderdeel flyboarden, aan de zeekant van de Brouwersdam. Een nieuw element aan de Zeeuwse kust waarbij je met de waterkracht meters hoog de lucht in wordt gestuwd. Het water is onstuimig maar geen beletsel voor Hein Vergeer om ook hier zijn kunsten te vertonen.
Binnen een tijdsbestek van vijf minuten heeft Hein dit onder de knie. Zonder veel moeite weet hij zich staande te houden. De Brouwersdam is voor hem geen onbekend gebied, deze watersensatie wel.

Hij geeft opnieuw zijn visitekaartje af. De tekst op dit kaartje kan worden aangevuld met de eervolle vermelding, dat Hein Vergeer onmiskenbaar een band heeft met Schouwen-Duiveland.

Hein Vergeer
Voormalig Topschaatser