Hans van Breukelen

Tijdens zijn bezoek komt (uiteraard) het polletjesincident in De Kuip ter sprake. In het weekend dat daarop volgt gebeurt iets wat er op lijkt, in de eredivisie in de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Ajax. Met de veelbesproken misser van de doelman van de thuisploeg uit Deventer, in de slotminuut van de wedstrijd. Hij maait finaal over de bal heen, na een terugspeelbal. Het mondt in De Adelaarshorst uit in een doelpunt, dat tegelijkertijd verlies oplevert voor zijn team.

Van Breukelen is dan opnieuw hot item, de vergelijking wordt uit het stof gehaald. Het is 28 jaar geleden dat hij de bal tijdens het stuiteren op een graspolletje liet vallen, de bal weer oppakte en dat mocht niet. Feyenoord kreeg een vrije trap vlak voor het PSV-doel en dat leidde tot de 1-1, tevens de eindstand. Van Breukelen wordt anno 2015 nog steeds herinnerd aan dat polletje. Het is ook steevast onderdeel van zijn eigen introductiefilmpje op bijeenkomsten waar hij als spreker fungeert: van geboren verliezer tot (gemaakte) winnaar.
,,Zo gaat dat als keeper. Ze kennen mij als die keeper die weleens een strafschop stopte en als die doelman van dat polletje. Ik voelde mij de Nationale Kop van Jut”. Maar in een paar maanden tijd zag de wereld er voor Van Breukelen totaal anders uit, met het winnen van de Europa Cup met PSV en de Europese titel met Oranje. Hij heeft maar liefst 73 interlands achter zijn naam.

DE MOLENBERG

Hans van Breukelen is directeur-eigenaar van HvB Management en begenadigd dagvoorzitter en spreker, waarbij hij op maat gemaakte presentaties, trainingen en workshops verzorgt voor allerlei verschillende organisaties. Van onderwijs en zorg tot productiebedrijven en salesteams. Daarnaast is hij lid van de raad van commissarissen bij PSV. Het is slechts een verkorte weergave van zijn vele activiteiten.

Tussen de bedrijven door slaat Hans regelmatig een balletje op de prachtige, compacte 18-holes, par-3 golfbaan, met een moeilijkheidsgraad waar menig geoefend golfspeler zich op stuk bijt. Hij is op bescheiden wijze begonnen met golfen. Op het terrein van Lunchboerderij en Golfclub De Molenberg aan de Hogeweg in Burgh-Haamstede. Waar de grasmat zo vlak is dat polletjes de golfer geen parten spelen.
Hij is deze locatie op het spoor gekomen tijdens een verblijf bij vrienden, die een vakantiehuisje in Renesse hebben.
De bossen, het strand en de uitstekende verblijfsaccommodatie geven Hans vervolgens een prettig thuisgevoel. Ook Schouwen-Duiveland doet hem lekker in zijn vel zitten. En dat is een positieve gemoedstoestand die hem op het lijf is geschreven.
Het is verwoord in zijn boek, uit 2011, dat bruikbare lessen geeft die Van Breukelen leerde op zijn weg naar succes. Hans geeft in het boek antwoord op de vraag waarom de denkkracht zo belangrijk is in de sport en in het dagelijks leven. Hij heeft daarvoor een keur aan topsporters ondervraagd, die de top hebben gehaald.

Op de golfbaan van De Molenberg is het “anders denken, voelen en gedragen” onderwerp van gesprek. Samen met wethouder Verseput neemt hij de club ter hand om even kort, vanwege de winterse omstandigheden, aan het spelletje te ruiken. De zon meldt zich die middag wel, al is het alleen al om de foto’s beter tot hun recht te laten komen. Op een baan overigens, die ideaal is om het ‘korte werk’, het chippen en putten, intensief te oefenen. In een prachtige ambiance met waterpartijen, bunkers, bossages en weilanden.

KENNISMAKING

Als kind van Utrechtse bodem trok hij op vakantie vaak naar de Waddeneilanden en was Zeeland nog niet in beeld. Zijn eigen kinderen wisten wel vrij snel de weg te vinden naar de jeugdcamping in Renesse.
Vader Hans toog naar de Schouwse kust om ze weer op te halen, ogenschijnlijk verscholen achter een barricade van bierkratten. Naar later bleek, wel degelijk gebonden aan regels om de jongeren aan afspraken te houden. Het bevalt Hans, de wijze waarop men in Renesse met de jongeren omgaat.
Van Breukelen kent de weg intussen op Schouwen-Duiveland, was te gast tijdens de opening van het Kreeftenseizoen en klom op de fiets bij de spinningmarathon om geld bijeen te brengen voor de Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Naast zijn regelmatig verblijf in Hotel Ter Duin en op De Molenberg heeft hij een favoriete uitspanning gevonden met restaurant Het Vissershuis voor de lekkerste vis-specialiteiten.

In Burgh-Haamstede maakt hij in 2001 ook kennis met Rini Stoutjesdijk van BTSW (Bureau Toegepaste Sociale Wetenschappen) waar een samenwerking uit is geboren. Deze relatie is inmiddels uitgegroeid tot een hechte band waarin de BTSW-dienstverlening en de kracht en ervaring van de topsporter Hans van Breukelen zijn samengevoegd. Door voetbal te gebruiken als metafoor maken BTSW en Hans van Breukelen werkprocessen inzichtelijk. Op die manier is het makkelijker om de vinger op de zere plek te leggen en oplossingen te bedenken.

ZIERIKZEE

Het gesprek met wethouder Verseput kent geen onderbreking als ze verder toeren langs de Oosterschelde, naar Zierikzee. Het historisch centrum van het stadje is voor Hans aansprekend, dus tijd voor een fotomoment bij het kanon aan de Scheepstimmerdijk.

Aan de overkant de in ere herstelde houtloodsen waarin een Grand-Café is gevestigd. Het is op deze locatie bij de Noordhavenpoort waar een deel van de film is opgenomen over een van de bekendste zeehelden in de Nederlandse geschiedenis, Michiel de Ruyter.
De vergelijking met geschiedschrijving loopt in zekere zin parallel met de heldenrol die Hans van Breukelen vervulde met het behalen van het enorme succes van de voetballers van Oranje in 1988, het Europees kampioenschap. Een prestatie die tot op heden niet meer is geëvenaard.

Het doel van het uitstapje op deze dag in februari is bereikt. Het splinternieuwe sportcentrum aan de Lange Blokweg in Zierikzee, genaamd Sportboulevard Sportblok, met een turnhal, tennishal, horecafaciliteiten, sporthal en zwembad.
In het sportcafé is Hans te gast bij het sportgala 2014 voor de huldiging van de sportman/vrouw, sportploeg van het jaar. Met ereprijzen voor het talent, de vrijwilliger en de organisatie van een sportevenement.
Van Breukelen is in zijn element, de sfeer zit erin. Dit zijn de momenten waarvan hij geniet. Er is interactie met zijn toehoorders. Ze vermaken zich. En nu is het de tijd om zijn boodschap over succesvol opereren als mens en als team over te brengen. Het is niet voor niets dat hij al jaren een van de meest gevraagde ex-topsporters is, want hij stimuleert en inspireert mensen met zijn verhaal. “Gedachten bepalen je gevoel. Hier begint alles, dus om je beter te voelen, moet je anders denken. Wanneer iemand goed in zijn vel zit, dan zal diegene succesvoller zijn.”

Met beeld en geluid geeft hij de boodschap mee die stemt tot nadenken: “Winnen is voor mij het maximale uit jezelf halen, waaraan je heel veel plezier beleeft en dat plezier weet te delen met anderen”, vervolgt Van Breukelen. “Het heeft allemaal met je instelling te maken”.

De sfeer en de gastvrijheid op Schouwen-Duiveland maken dat een topper als Hans van Breukelen, ook vandaag weer, goed in zijn vel zit.

Hans van Breukelen
Voormalig voetbalkeeper