Edward van Cuilenborg

TE GAST BIJ DE WETHOUDER

Met de eerste tint van de zon op zijn gezicht maakt hij op een fraaie voorjaarsmiddag op uitnodiging van wethouder Ad Verseput (sport en recreatie) een rondje over Schouwen-Duiveland. Hij beschouwt zich voor het grote publiek als een “beetje” bekende Nederlander omdat hij niet meer is te zien op het open televisienet: Edward van Cuilenborg, sportjournalist en multitalent.
Zijn carrière begon bij de NOS, onder meer als commentator en presentator bij het programma Studio Sport. Hij was de anchorman van alle sportprogramma’s bij SBS 6. De dartsfinales en de wedstrijden van het Nederlands elftal zijn nog steeds de best bekeken sportuitzendingen in de geschiedenis van deze zender.
Edward werkt nu twee jaar voor Eurosport en Sport1. Bij wedstrijden van Feyenoord is hij de vaste radiopresentator op Megastad FM in Rotterdam.

EDWARD EN SCHOUWEN-DUIVELAND

Voor Edward is Schouwen-Duiveland een tweede thuis, waar hij veel mensen heeft leren kennen. Illustratief voor zijn band met de omgeving is dat Theo, de plaatselijke kapper in Haamstede, voor hem als een oom is geworden. Vader Cees van Cuilenborg, destijds hoofdredacteur van Voetbal International en Sport International, koos met zijn gezin voor het Resort Haamstede als een oase van rust om de jaarplanning voor deze gerenommeerde sportbladen voor te bereiden.
Edward keert regelmatig terug naar Schouwen. Hij is er mee besmet geraakt, omdat zee en duinen hem enorm aanspreken. Het verblijf met zijn gezin varieert van appartement, hotel, chalet tot kamperen. Boerderij De Molenberg is een vaste pleisterplaats waar hij met wisselend succes aan zijn golfhandicap werkt. Hij speelt hier tennis, midgetgolf en maakt tijd om te bowlen, te wandelen en te fietsen.
In deze omgeving schreef Edward samen met zijn vrouw, journaliste Esther Scholten, het boek “Achter de baseline” dat in 2007 werd gepresenteerd. Een bijzondere levensbeschrijving van de twaalf grootste Nederlandse tennissers.

BURGH-HAAMSTEDE

Het gebied bij Burgh-Haamstede leert Edward in zijn jeugdjaren op zijn duimpje kennen, zwervend door het prachtige bos in de Boswachterij Westerschouwen en verdwalend in de Zeepeduinen. “Dit is voor mij het mooiste stukje van Nederland met afwisselend, geaccidenteerd landschap met bos, struweel, grasland, mosvlakten en kaal zand. En dat op steenworp afstand van prachtig, breed en stil strand.” Met gastheer wethouder Verseput staat hij op het parkeerterrein aan de Adriaan van de Weijdeweg bij het beginpunt van de fraaie vernieuwde mountainbikeroute die zo’n 9 kilometer met klimmetjes door het natuurgebied slingert. Een uitdaging die hij al heeft aangenomen en niet helemaal zonder kleerscheuren heeft volbracht. Het is een selectief parcours.

LIJST

Over uitdagingen gesproken: Edward van Cuilenborg heeft een lijst, ontleend uit de film The Bucket List, met dingen die hij in zijn leven wil doen. Zo noteerde hij vorig jaar zijn eerste marathon in Rotterdam. De basis voor deze sportieve droom van 42 kilometer (en 195 meter) werd gelegd op 42-jarige leeftijd met trainingen over het strand, door de duinen, het bos en over de dijken, natuurlijk op de Kop van Schouwen. “Alles deed pijn, maar het is gelukt in een tijd van ruim 4 uur. Ik heb me voorbereid in deze omgeving en dat gaf me inspiratie.”
Zweefvliegen is ook al van zijn lijst afgestreept. Hij beschouwt deze ervaring als een absoluut hoogtepunt in zijn leven. Het luchtruim in vanaf Vliegveld Haamstede, de thuisbasis van Vliegclub Haamstede, op een heldere dag met het zicht van zijn geboortestad Rotterdam tot aan Antwerpen. Een jonge en zeer gemotiveerde instructrice loodste hem naar eenzame hoogte. In stilte genoot hij van de verscheidenheid, de kleurige lappendeken, die Schouwen-Duiveland vanuit de lucht kenmerkt.

Edward ontdekt dat dit voormalig eiland in het noorden van de provincie Zeeland veel mogelijkheden biedt om de meest uiteenlopende dromen van zijn lijst waar te maken.
Wat te denken van de ongekende potentie die een waterrijke omgeving met de Oosterschelde, Noordzee en het Grevelingenmeer biedt? De komende ontwikkelingen bij de Brouwersdam, de uitwerking door het gemeentebestuur van het thema “water”. Wethouder Verseput vertelt enthousiast over de plannen. Een duiklocatie in het Grevelingenmeer is een optie die serieus op de agenda staat. De lijst van Edward kan aangevuld worden.

STRAND

Edward bezoekt de verbeterde duinovergang bij Scharendijke aan de voet van de Brouwersdam, de locatie van het jaarlijks mega-evenement Concert at Sea. Schouwen-Duiveland is hard op weg een duurzame gemeente van naam en faam te worden. Naast de hoge waardering die het Noordzeestrand krijgt werkt de gemeente aan de toegankelijkheid van duinovergangen en de veiligheid op de stranden.
Hij luistert met interesse naar de uitleg van wethouder Verseput die meldt dat andere Zeeuwse en Vlaamse partners aan ditEuregioproject “120 kilometer kustkwaliteit” meedoen.
Het is nu stralend lenteweer maar Edward weet ook dat het bereiken van het strand in het stormseizoen de nodige inspanning kan kosten. Tijdens het beklimmen van de bekende trap bij de Rotonde van Westenschouwen moest hij bijna zijn meerdere erkennen in de kracht van de elementen. “Ik moest tijdens een flinke storm een keer tijgerend op mijn buik het laatste stukje nemen om over de top te komen.” Deze trap is een geliefde plek voor het begin van een wandeling over het strand om afsluitend terug te keren door het bosgebied.

NATUUR

Met de familie op de fiets geniet Edward van de rust en de ruimte, vooral in het plan Tureluur, een uitgestrekt zout-brak kleimoeras dat in zoutgehalte en vochtigheid plaatselijk erg varieert, zodat er een enorme verscheidenheid aan vegetatie is. Het wemelt er van het waterwild en de weidevogels. Met de familie voert de tocht op de fiets regelmatig langs dit gebied over de dijk langs de Oosterschelde naar Zierikzee. En dan ontmoet je de exponenten van het begin van de lente, het begin van nieuw leven: de lammetjes. Het is een plek waar volgens Edward “het geweldig is om zowel de Zeelandbrug als de Oosterscheldekering te kunnen zien”.

ZIERIKZEE

Het doel van de fietstochten met vrouw en kinderen Van Cuilenborg is het stadje Zierikzee met het zicht op het pittoreske haventje, een aanlegplaats bij uitstek voor watersporters en mosselschepen. Zierikzee ligt als monumentenstad centraal op Schouwen-Duiveland en wordt beschouwd als het pareltje aan de Oosterschelde. “Als je in Zierikzee bent, moet je tijd nemen voor het proeven van de Zeeuwse zilte zaligheden”. Voor Edward is het meer dan duidelijk dat het stadje uitstekende restaurants met culinaire hoogstandjes kent. Even uitblazen op een terras aan het water. Een nieuwe wens op zijn lijst: “Ik wil graag een dagje mee aan boord van een mosselkotter”. Ook dat staat genoteerd !

WATER

Wethouder Verseput neemt hem mee naar de oostkant van Schouwen-Duiveland waar andere kwaliteiten van zich doen spreken. Het gebied bij Bruinisse met de jachthaven, golfbaan en visserijhaven. De binding met het water is overduidelijk waar te nemen. Het water dat in februari 1953 tijdens een krachtige stormvloed bij Ouwerkerk een gat in de dijk sloeg. Het dijkgat werd gedicht met vier enorme caissons die nu nog als tastbaar bewijs, schots en scheef, half boven de grond uitsteken. Voor Edward is het een imponerende ervaring om stil te staan bij het Watersnood-monument. De betonnen blokkendozen zijn nu ingericht als museum en vertellen het verhaal van de ramp maar ook van het herstel in de jaren erna.
Hij vult zijn lijst aan met een toekomstig bezoek aan het watersnoodmuseum bij Ouwerkerk, “Het is goed voor de kinderen om te weten wat er hier gebeurd is. En met welke enorme inspanning alles weer is opgebouwd”. Het water heeft op deze plek geschiedenis geschreven, de basis voor de aanleg van de Deltawerken om Zeeland te beschermen. Het water dat Schouwen-Duiveland tegelijkertijd zoveel mogelijkheden biedt. Zoals gezegd, het wordt een thema voor de komende jaren.
Een paar honderd meter van het museum ligt het strandje dat gebruikt wordt voor dagrecreatie aan de oever van de Oosterschelde. Een wereld van verschil en toch zo dicht bij elkaar!

KARAKTERISTIEK

Op korte afstand van Zierikzee bezoeken wethouder Verseput en Edward van Cuilenborg het karakteristieke Schuddebeurs. Deze naam verleidt Edward tot een woordspeling, ook dat is een kwaliteit van hem als columnist.
In de Gouden Eeuw werden hier tal van kapitale huizen gebouwd met prachtige parken en bossen. Na de tweede wereldoorlog was er weinig meer over van het mooie gebied maar direct werd begonnen met de wederopbouw. Een aantal van de mooie villa’s uit de Gouden Eeuw zoals Mon Plaisir en Weelzicht zijn bewaard gebleven en worden nu particulier bewoond. Zij sieren hier nog steeds het landschap. Voor Edward is het een deel van Schouwen-Duiveland om alsnog te verkennen. Staat genoteerd, met stip!

GESCHIEDENIS

Als het rondje Schouwen-Duiveland bijna gedaan is, ontkomt Edward natuurlijk niet aan het haventje van Burghsluis waar hij regelmatig de tijd neemt voor het eten van een visje bij Sam. Langs de dijk tussen Burghsluis en de Schelphoek staat de markante toren, plompverloren in het landschap: de Plompe Toren. Een toren met een legende. Overblijfsel van het verdwenen dorp Koudekerke en nu een informatiecentrum over de Oosterschelde en de zuidkust van Schouwen. De mystieke toren vertelt een eigen verhaal en heeft van de jongenstweeling van Edward de benaming “schurkentoren” gekregen.
Edward bekijkt het aanbod van streekproducten op de dijk, zoals het zakje met uien. Hij doneert wat in de spaarpot die onbeheerd bij deze producten staat. Deze vorm van zaken doen is dus nog mogelijk op deze plaats, op Schouwen-Duiveland. “Ik ontdekte pas later dat de toren toegankelijk is en dat er een verhaal in zit. Het is voor mij een plaats waar ik graag naar boven klim en van het uitzicht geniet.” Bij laag water liggen de zeehonden op de Roggenplaat vlak voor de kust.

WELKOM THUIS

Edward van Cuilenborg pakt aan het eind van de middag zijn rugzak met loopschoenen, zwembroek en shirts. Hij heeft op een actieve middag gerekend om Schouwen-Duiveland verder te leren kennen. Deze attributen waren nu niet nodig maar komen zeker nog van pas in zijn zoektocht om zijn lijst verder af te werken. Uitdagingen genoeg op Schouwen-Duiveland, het is ook voor hem een veelzijdig eiland.

Hij besluit:”Als de jongens op eigen benen staan, ga ik hier met mijn vrouw definitief wonen”. Dan is de cirkel rond en is Edward van Cuilenborg helemaal thuis op Schouwen-Duiveland !!!

Of zijn lijst dan al is afgewerkt, is zeer de vraag…..

Edward van Cuilenborg
Sportjournalist